e-Fatura ve e-Arşiv Hakkında Yanlış Bilinenler

e-Fatura ve e-Arşiv İle İlgili Yanlış Bilinenler

🕒 8 Ağustos 2020

e-Fatura gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan ve her anlamda büyük kolaylık sağlayan elektronik bir faturalandırma sistemidir. e-Fatura hakkında yanlış bilinenler listesini önyargılarınızı yıkmak ve sizi bu kolay sisteme teşvik etmek için hazırladık.

İletişim formunu doldurarak SabancıDx farkı, deneyimi ve güvencesi ile bağlantıya tıklayarak Edoksis e-Fatura hizmetine başvurabilirsiniz.

Uzman Danışmanlar

1. Şahıs Şirketleri e-Fatura Kullanamaz

Şahıs şirketinizin olması e-Fatura sistemini kullanmanıza engel değildir. Üstelik e-Fatura sistemi kullanmak sizin için çok daha avantajlı olacaktır. Bu sistem ile fatura bastırma, kargolama gibi masraflardan kurtulursunuz. Dosya arşiv fatura yapma zahmetinde bulunmanıza gerek kalmaz çünkü e-Fatura dijital sistemde arşivlenen akıllı bir sistemdir.

Böylelikle hem zamandan hem de küçük gözüken birçok ücretten tasarruf etmiş olursunuz. Üstelik faturalarınız karşı tarafa hemen ulaştığından, faturanızın kaybolma ihtimali ortadan kalkar ve ödemeleriniz hiçbir zaman gecikmez.

Kullanıcı Dostu

2. e-Fatura Başvurusu Zor Bir Süreç

SabancıDx bünyesinde bulunan Edoksis sistemi ile e-Fatura geçişlerinde hiç yorulmazsınız. Bağlantıya tıklayarak iletişim formunu doldurduktan sonra deneyimli ve uzman ekibimiz sizin için her şeyi en kolay şekilde hazırlayacaktır.

Edoksis, e-Fatura sürecinizde işgücü ve zaman tasarrufu sağlamanıza, arşivleme maliyetlerinde de önemli bir avantaj elde etmenize olanak tanır.

3. e-Fatura Kullanmayan Müşterilerime Elektronik Fatura Gönderemem

e-Faturaya geçiş yapmamış olan müşterilerinize faturanızı e-Arşiv faturası şeklinde gönderebilirsiniz. e-Arşiv fatura mali değeri olan ve matbu fatura ile eşdeğer olan bir fatura çeşididir. Dijital ortamda hazırlanan e-Arşiv faturanızı isterseniz e-mail olarak isterseniz de çıktısını alarak iletebilirsiniz.

4. Müşterilerim T.C. Kimlik Numarasını Paylaşmak İstemiyor

Eğer karşı taraf e-Fatura kullanıcısı ise faturanızı T.C. kimlik numarasına gerek olmadan vergi numarası üzerinden gönderebilirsiniz.

Eğer karşı taraf e-Fatura kullanıcısı değilse faturanızı e-Arşiv fatura üzerinden gönderirsiniz.

e-Arşiv faturası düzenlerken TC kimlik numarası girme zorunluluğunuz yoktur. T.C. kimlik numara bilgisine 1111111111 yazarak faturanızı tamamlayabilirsiniz. Birçok firma müşterilerin kimlik bilgilerini almak yerine bu şekilde bir politika izlemektedir.

5. Muhasebe Departmanın İşi Zorlaşacak

e-Fatura hakkında yanlış bilinenler arasında muhasebe departmanının iş yoğunluğunun artacağı vardır. Aksine e-Faturanın avantajları arasında muhasebe departmanının iş yoğunluğunun azalacağı ve zaman kazanacağı yer almaktadır.

6. e-Faturanın Arşivleme Sistemi ile Uğraşmak Çok Zor

Matbu faturanın aksine e-Fatura arşivleme sistemi ile siz uğraşmasınız. e-Faturanın en büyük avantajları arasında yer alan arşivleme sistemi dijital ortamda güvenle yapılır.

Böylelikle hem kağıt israfı yapmazsınız hem de her yere yayılan kağıt fatura dağınıklığından kurtulmuş olursunuz. Biriken dosyaların içinde yer alan kağıt faturalar arasında aradığınız faturayı bulmak günlerinizi alabilir fakat dijital arşivleme sistemi ile saniyeler içinde faturanıza ulaşabilirsiniz.

7. Geriye Dönük e-Fatura Gönderilemez

Vergi Usul Kanunu’na göre yedi güne kadar geriye dönük e-Fatura göndermek mümkündür. İsterseniz düzenlenme tarihi 7 günden eski e-Faturaları da gönderebilirsiniz fakat yedi günden önceki e-Faturaların gönderimini kapsayan usul cezası mevcuttur. Bu şekildeki gönderilen tüm e-Faturalar için sorumluluk gönderici mükellefe aittir.

8. Bedelsiz 0 TL Tutarlı e-Fatura Kesilemez

Bedelsiz e-Fatura kesilemez düşüncesi e-Fatura hakkında yanlış bilinenler arasında yer alır. %100 iskonto ve 0 KDV’li olacak şekilde 0 tutarlı fatura kesilebilmektedir.

9. Mali Mühür Çok Pahalı

e-Faturaya geçerken birçok insanın en büyük sorunu mali mühür ücretinin yüksek olmasıydı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen Mali Mühür ücretleri 2020 itibari ile düşürüldü. 2020 itibariyle geçerli mali mühür fiyatları tüzel kişiler için 245 TL +KDV, gerçek kişiler için ise 155 TL +KDV şeklinde düzenlendi.

10. e-Faturanın İptal ya da İadesi Mümkün Değil

e-Fatura sistemiyle GİB üzerinden alıcılara iletilen fakat işlemleri tamamlanmayan faturalar iptal edilebilir. Temel faturalar için alıcı tarafından muhasebe işlemleri yapılmadıysa noter ya da KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) kanalları üzerinden iptal işlemleri gerçekleştirilebilir.

11. e-Fatura Numarası ile Elimdeki Matbu Faturaların Fatura Numarası Devamlılığını Sağlayamam

Matbu faturanızın numarası ile e-Faturanızın numarasını eşlemek gibi bir devamlılık zorunluluğunuz yoktur. e-Fatura sistemini kullandığınız sürece GİB e-Faturanıza bir fatura numarası atamaktadır.

12. Elimde Matbu Fatura Var Zorunlu Olmadıkça e-Faturaya Geçemem

Zorunlu olmadıkça e-Faturaya geçilmemeli algısı tamamen yanlıştır. Kağıt faturanın aksine e-Fatura size sadece avantaj, kolaylık ve tasarruf sağlar. Matbu faturalar size sadece baskı ve kargolama gibi küçük gözüken fakat olmayan masraflar çıkarır.

Ayrıca hem faturaları hazırlarken ve bastırırken hem de arşivlerken zaman kaybedersiniz. e-Fatura sistemi ile elektronik ortamda hazırlanan faturalar ile zamandan ve masraftan tasarruf etmeniz mümkün.

Edoksis (Elektronik Doküman Sistemi), Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden ve yazılımın gücüyle globalleşme vizyonuyla Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SabancıDx’in bir markasıdır. SabancıDx güvenirliği ve deneyimi ile Edoksis ailesine Edoksis e-Fatura iletişim formu bağlantısına tıklayarak katılabilirsiniz.

Bize Ulaşın