e-Mutabakat

e-Arşiv Fatura Sorgulama

🕒 2 Şubat 2021

e-Arşiv uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunduğu bir e-Devlet uygulamasıdır. Sunulan e-Arşiv fatura sorgulama ekranı ile kullanıcılar e-Arşiv faturalarını detaylı olarak sorgulayabilir. Eğer sizlerde halen e-Faturaya sistemine dahil olmadıysanız veya vergi mükellefi değilseniz, bu e-dönüşüm hizmetini kullanarak size gönderilen e-Arşiv fatura kontrollerini sağlayabilirsiniz.

E-Fatura kullanıcısı olmayan tarafların, teslim edilen e-Fatura'nın doğruluğunu ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na gönderilip gönderilmediğini e-Arşiv fatura sorgulama sistemi sayesinde kontrol edebilir. GİB’in internet sitesine girerek, e-Arşiv fatura sorgulama ekranında e-Arşiv faturanızın doğrulunu kontrol edebilirsiniz.

e-Mutabakat

İnternet kullanımının hayatımızın tümünü kapladığı inkar edilemez bir gerçek. Dijitalleşmenin hayatımıza entegre olması ile beraber online alışveriş alışkanlığı hayatımızın tam ortasına yerleşti. Özellikle, İnternet ortamında alışveriş yapan müşterilere mağazalar tarafından e-arşiv fatura iletirli. Müşteriler, mağazanın kestiği e-Arşiv fatura sorgulama sisteminden faydalanarak faturanın doğruluğunu teyit edebilir.

e-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura, Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan uygulamadır.

E-Arşiv fatura uygulaması sayesinde e-fatura kullanmayan muhattabınıza faturanızı iletebilirsiniz. Faturanın muhafaza edilen elektronik hali olan e-Arşiv fatura, ikinci nüsha hükmündedir.

Fatura olması sebebiyle, e-Fatura gibi e-Arşiv fatura da yeni bir belge türü olarak değerlendirilmemektedir ve VUK gereği bir faturada bulunması gereken unsurlar tamamı aynen burada da geçerlidir olmaktadır. e-Arşiv Fatura tıpkı kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

E-Arşiv fatura ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve Edoksis ayrıcalığı ile bu sistemden faydalanmak için bağlantıya tıklayarak iletişim formuna ulaşabilirsiniz!

e-Mutabakat

E-Arşiv Fatura Sorgulama Sistemi

Gelir İdaresi Başkanlığının sunduğu, E-Arşiv Fatura Sorgulama Sistemine ulaşmak için bağlantıya tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz. Açılan sorgulama ekranında aşağıda belirttiğimiz bilgileri eksiksiz girmeniz gerekmektedir:

  • Satıcı VKN/TCKN
  • Fatura No
  • Ödenecek Tutar
  • Güvenlik Kodu

Bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girerek e-Arşiv fatura sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Sorgularken Dikkat Edilmesi Gerekenler

GİB'in internet sitesinde yer alan bilgilere göre fatura sorgulamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • Sorguladığınız faturanın e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenip düzenlenmediğinden emin olunuz. (e-Arşiv kapsamında fatura düzenlemeye yetkili mükellefler e-Arşiv Uygulamasına Kayıtlı Mükellefler Listesi duyurulmaktadır.)
  • Faturanızı düzenleyen mükellefin Vergi Kimlik Numarası/TC Kimlik Numarası bilgilerinin doğru girdiğinizden emin olunuz.
  • Fatura üzerinde yer alan Fatura numarasının doğru bir şekilde girildiğinden emin olunuz.
  • Faturalar üzerinde ödenecek tutar ile genel toplam veya toplam tutar şeklinde farklı tutar alanları bulunmaktadır. Fatura sorgularken ödenecek Tutar bilgisinin ve bu tutarın kuruş hanelerinin doğru girildiğinden emin olunuz.
  • Güvenlik kodu karmaşık harf ve sayılardan oluştuğundan bu diziyi doğru bir şekilde girdiğinizden emin olunuz.

Edoksis e-Arşiv Fatura’nın Sağladığı Avantajlar

SabancıDx kuruluşu olan Edoksis sisteminde, e-Arşiv faturadan yararlanarak firmanız için birçok avantaj sağlayabilirsiniz! E-Arşiv fatura kullanımının firmanıza sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Edoksis sistem güvencesiyle depolanan e-Arşiv faturalarınız ve diğer tüm belgeleriniz elektronik sistemde fiziksel ortamdan çok daha güvenli şekilde saklanır.
  • e-Arşiv faturası ile kargo ve kurye gibi kullanımlara fazla zaman harcamak yerine mail yoluyla sadece saniyeler içerisinde alıcıya faturayı gönderme avantajına sahip olmaktasınız.
  • e-Arşiv fatura uygulamasına geçen firmalar müşterilerine faturalarını uygun koşullar dâhilinde elektronik ortamda gönderebileceği gibi kâğıt olarak da teslim edebilmektedir.
  • e-Arşiv ile matbaa, arşivleme ve kargolama gibi ekstra maliyetleri tamamen ortadan kaldırarak operasyonel ve maddi olarak fayda sağlarsınız.
  • e-Arşiv fatura irsaliye yerine geçer ve ayrıca irsaliye düzenlemenize gerek kalmaz.
  • Kağıt faturanın iptal edilerek muhasebe kayıtlarına ters kayıtla işlenmesinden farklı olarak e-Arşiv faturasında İptal e-Arşiv Faturası kesmeniz yeterli olmaktadır.
  • Perakende sektöründe iseniz müşteriniz mağazadan çıkmadan maille veya SMS ile faturasını ek servisler vasıtasıyla alabilirsiniz.

SabancıDx güvenirliği ve deneyimi ile Edoksis ailesine iletişim formu bağlantısına tıklayarak katılabilirsiniz.

Bize Ulaşın