e-Arşiv Faturada İrsaliye

e-Arşiv Faturada İrsaliye Zorunlu Mu?

🕒 26 Ağustos 2020

Teknolojide yaşanan değişim ve gelişim işletmeler için de avantajlı sistemlerin ortaya çıkmasını sağladı. SabancıDx güvencesiyle hizmet veren Edoksis’te e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye, avantajlı elektronik hizmetler arasında. e-Arşiv kullanıcıları için en sık sorulan sorulardan biri ise “e-Arşiv faturada irsaliye zorunlu mu?” oldu.

e-Arşiv fatura, vergi usul kanunu genel tebliğinde yer alan koşullara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulmasını ve yine elektronik ortamda saklanmasını sağlayan, faturanın ibraz ve raporlamasını içeren dijital bir sistemdir. e-Arşiv kullanıcıları, e-Fatura kullanmayan müşterilerine e-Arşiv sayesinde doğrudan elektronik iletişim araçları veya kağıt çıktı yoluyla faturaların ikinci nüshasını iletebilir.

e-Fatura veya e-Arşiv fatura ile belgelendirilen satışlarda, satış anında düzenlenen ve satıcı ya da yetkilisi tarafından imzalanan bilgi fişi, e-Arşiv faturalarda irsaliye yerine geçer. e-Arşiv olarak düzenlenen faturaların irsaliye yerine geçebilmesi için “İrsaliye yerine geçer” ifadesi fatura içerisinde yer almalıdır. Sonuç olarak e-Arşiv faturada irsaliye zorunlu mu? sorunun cevabı belirtilen şartlar sağlanırsa hayır olacaktır.

e-Arşiv

e-İrsaliye Nedir?

e-İrsaliye uygulaması kağıt irsaliyenin elektronik ortamda dijital sistemleri oluşturulması, düzenlenmesi, gönderilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan bir uygulamadır. e-İrsaliye kullanıcı olmanız için öncelikle elektronik fatura sistemini kullanıyor olmanız gerekmektedir.

e-Arşiv

e-İrsaliye kullanımı 1 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanan tebliğe göre e-Fatura kullanıcılarına zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren isteyen firmalarda iradi olarak e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmektedir.

e-İrsaliye, sevk irsaliyesinin elektronik ortamda düzenlenen hali olup sadece e-İrsaliye kullanıcıları arasında paylaşılabilmektedir.

Edoksis e-İrsaliye; tüm yasal mevzuatlara ve saklama, güvenlik, kalite ve denetim konularındaki yasal değişikliklere tam zamanında uyum sağlamanıza olanak tanır.

SabancıDx güvencesi ve tecrübesiyle kurulan Edoksis’in platformundaki İletişim formuna bağlantıya tıklayarak ulaşabilir ve doldurarak e-İrsaliye hizmetine başvurabilirsiniz.

Edoksis e-İrsaliye Hizmetinin Sağladığı Avantajlar

Dört ana başlıkta toparlamak gerekirse e-İrsaliye sistemi Edoksis’in sağladığı tüm elektronik belgeler gibi doğa dostu, hızlı, daha az maliyetli ve pratiktir.

İrsaliyeyi kağıt olarak hazırlamak zorunda olmayan şirketler, elektronik ortamda hazırlanan e-İrsaliye ile zamandan kazanırlar.

  • Tüm yasal mevzuat, saklama, güvenlik, kalite ve denetim konularındaki yasal değişikliklere zamanında uyum sağlamanıza olanak tanır.
  • Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde kolay ve hızlı kullanım sağlar.
  • Edoksis ayrıcalığı ile irsaliyeyi kağıt halinde hazırlamak durumunda olmayan şirketler dijital ortamda hazırlanan e-irsaliye ile zaman kazanırlar. Elektronik belgeleri birkaç dakika içinde hazırlayabilir ve alıcıya iletebilirsiniz.
  • Elektronik ortamda düzenlenen irsaliye belgesi ile kağıt israfına yol açmaz ve doğanın korunmasına yardımcı olursunuz.
  • Kesintisiz (7/24) hizmet ile irsaliye gönderememe ve alamama durumunda ceza ile karşılaşma riskinizi tamamen ortadan kaldırır.
  • Yönetim, ayrı bir server bulundurma, destek alma maliyetlerinden tasarruf sağlar.
  • Muhasebe sistemleri ile e-İrsaliye entegrasyonu sayesinde kolaylıkla irsaliye gönderip alabilirsiniz. Böylece tüm irsaliye sürecini tek bir yerden yönetebilirsiniz.
  • Mühürleme, Özel Entegratör yetkisiyle SabancıDx tarafından yapılır.
  • Gelen ve giden irsaliyeler SabancıDx tarafından sizin için saklanır ve arşivlenir.

Edoksis, Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden, yazılımın gücü ve globalleşme vizyonuyla Sabancı Holding bünyesinde faaliyet gösteren SabancıDx markasıdır. SabancıDx güvenirliği ve deneyimi ile Edoksis ailesine Edoksis e-Fatura iletişim formu bağlantısına tıklayarak katılabilirsiniz.

Bize Ulaşın