e-Arşiv Uygulaması

e-Arşiv Uygulaması

🕒 6 Kasım 2020

e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır. e-Fatura ve e-Arşiv entegrasyonunuzu tamamladıktan sonra e-Fatura kullanıcısı olmayan tüm müşterilerinize e-Arşiv faturası gönderebilirsiniz.

Edoksis tecrübesi ve güvencesinde geliştirilen e-Arşiv uygulaması ile verileriniz size kağıt fatura olarak yük olmadan dijital ortamda güvenle depolanır böylece evrak kalabalığı ve içinden çıkılması uzun süreler alan dosya arşivleme zahmetinden kurtulursunuz.

433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda saklanması, ibrazı ve raporlamasını kapsayan dijital altyapılı bir sistemdir.

e-Arşiv

e-Fatura mükellefi olmayan vergi mükellefleri ve gerçek kişilere kesilen tüm faturalar, e-Arşiv fatura olarak düzenlenir. Fatura olması nedeniyle, e-Fatura gibi e-Arşiv fatura da yeni bir belge türü değildir ve VUK gereği bir faturada bulunması gereken unsurlar aynen geçerlidir. kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

e-Arşiv uygulamasının e-Fatura uygulamasından farklı olan en belirgin noktası, oluşturulan faturanın Gelir İdaresi merkezi üzerinden değil, doğrudan elektronik iletişim araçları veya kağıt çıktı alınarak alıcıya iletilmesidir.

e-Arşiv Uygulaması Avantajları

e-Arşiv uygulaması ile elektronik ortama taşınan birçok aşama sizin hem zamandan hem de bütçeden tasarruf etmenizi sağlar. Edoksis e-Arşiv uygulaması ile birçok alanda avantajlı olabilirsiniz. Bunlardan bazılarını sizin için listeledik:

e-Arşiv

  • Basım, kargolama ve arşiv maliyeti yoktur.
  • Fatura gönderimi ve ibrazı elektronik ortamda Edoksis güvencesi ile kolay ve hızlı tamamlanır.
  • e-Arşiv fatura oluştuğu anda saniyeler içinde sistem üzerinden müşteriye iletilmektedir.
  • Eski usulde dosyalanan faturaların kaybolma riski e-Arşiv uygulaması ile ortadan kalkmıştır, e-Arşiv uygulaması ile faturalara hızlı ve kolay erişim imkanı sağlamıştır.
  • Alınan ve iletilen tüm faturalar elektronik ortamda Edoksis güvencesi ve teknolojisi ile güvenle saklanmaktadır.
  • Oluşturulan belgeleri istendiği taktirde dijital ortamdan iletebilir veya kağıt fatura çıktısı alınarak alıcıya anında iletilebilir.

e-Arşiv Uygulamasından Kimler Yararlanabilir?

e-Arşiv Uygulamasından yararlanabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen esaslara göre başvuru yapılması gerekmektedir. Yayınlanan son tebliğ kapsamında, e-Arşiv Uygulamasından yararlanma izni verilen mükellefler;

  1. Vergi Usul Kanunu (VUK 509) Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura uygulamasına kayıtlı olanlara düzenledikleri faturaları anılan tebliğe göre, e-Fatura olarak oluşturmak, iletmek, muhafaza ve istenildiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
  2. VUK 509 Genel Tebliği ile getirilen e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine, e-Arşiv uygulaması kapsamında fatura oluşturmaya, kâğıt ortamında göndermeye ve oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etmeye zorunludurlar. Bununla birlikte söz konusu mükellefler, e-Arşiv uygulaması kapsamında oluşturdukları faturaları alıcısının talebi doğrultusunda ve efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan e-Fatura format ve standardını kullanmak ve de söz konusu faturanın basılabilir görüntüsünü de eklemek şartıyla, müşterilerine elektronik ortamda da iletebilirler. Bu durumda e-Arşiv faturasının ayrıca kağıda basılmasına gerek bulunmamaktadır.
  3. Vergi mükellefi olmayanlara ise, e-Arşiv uygulaması kapsamında fatura oluşturmaya, müşterilerinin talebi doğrultusunda elektronik ortamda iletmeye veya kâğıt ortamında göndermeye, oluşturulan faturaların ikinci nüshasını elektronik ortamda muhafaza etmeye ve istenildiğinde ibraz etmeye zorunlu olmaktadırlar.
  4. İnternet üzerinden satış yapan ve brüt satış hasılatı GİB’in yayınladığı güncel limitler üzerinde olan mükelleflerin ve e-Fatura kullanıcılarının e-Arşiv’e geçmesi 01.01.2020 tarihi itibariyle zorunludur.

Edoksis e-Arşiv Uygulaması

Edoksis tecrübesi ve güvencesinde geliştirilen e-Arşiv uygulaması ile verileriniz size kağıt fatura olarak yük olmadan dijital ortamda güvenle depolanır. Böylece evrak kalabalığı ve içinden çıkılması uzun süreler alan arşivleme zahmetinden kurtulursunuz.

e-Arşiv sisteminin sağladığı avantajlardan faydalanmak ve bilgi edinmek hemen bağlantıya tıklayıp başvuru formu doldurabilirsiniz!

Bize Ulaşın