Aylık Mizan Analizi | Mizan Nedir?

Aylık Mizan Analizi | Mizan Nedir?

🕒 5 Ocak 2021

Muhasebe kayıtları tutulurken her adımın hatasız ve titiz bir şekilde gerçekleştirilmesi önemli bir noktadır. Muhasebenin 4 temel aşamasından olan kayıt, sınıflama,raporlama ve analiz süreçlerinin arasında yer alan mizan kontrolü gerçekleştirilmesi gereken önemli aşamalardandır. Muhasebe kayıtları tutulurken bir aşamada hata yapılması geri kalan süreçlerin yanlış ilerlemesine sebep olacağından üst düzey dikkat muhasebeciler için olmazsa olmaz yetkinliklerden biridir.

Muhasebe kayıt süreçlerinin hatasız ilerlediğini teyit etmek için belli başlı teyit analizleri vardır mizan analizi bu kontrol aşamalarından biridir. Kayıtlar ile başlayıp raporlama ile devam eden süreçlerin arasında bulunan kontrol noktaları net ve güvenilir sonuçlar için atlanmamalıdır.

e-Mutabakat

Muhasebe sisteminizdeki kayıtlar ve hesap adları listeler halinde tutulur ve saklanır bu aşama tek düzen hesap planı aşamasıdır. Tek düzen hesap planında bulunan tüm hesap bakiyelerinin hesap numarası sırası ile listelendiği belgeye ise mizan denir.

Tüm aşamalar birbirine zincir gibi bağlantılı olduğu için Edoksis’in uzman kadrosu sizler için verdiği e-Analiz hizmetinde Tek Düzen Hesap Planı Uygunluğunu da kontrol etmektedir. SabancıDx kuruluşu olan Edoksis hakkında daha fazla bilgi almak için bağlantıya tıklayarak iletişim formuna ulaşabilirsiniz!

Mizan Analizinde Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Mizan analizi oluştururken mutlaka analizde bulunması gereken bilgiler vardır. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Küçükten büyüğe, numara sırasıyla hesap numaraları
  • Hesap adları
  • Borç ve alacak sütununda bulunan dönem sonu itibari ile hesapların içinde biriken bakiye

Aylık Mizan Analizi Nedir?

Mizan analizi genel olarak 3’e ayrılmaktadır. Bunlar Aylık Mizan, Genel Geçici Mizan ve Kesin Mizan olarak üçe ayrılır. Aylık Mizan ise isminden de anlaşılacağı gibi ay sonları çekilen mizanı temsil etmektedir. Her ay sonu mutlaka tamamlanması gereken, Geçici Vergi Dönemleri beklenmeden yapılması gereken önemli bir süreçtir.

Oluşturulan Aylık Mizan analizi dönem sonlarında mutlaka kontrol edilmelidir çünkü mizan tablosunda yer alan bilgiler tutarların doğruluğunu tespit etmektedir. Eğer mizan analizi doğru yapılmazsa tutarlarda bulunan hatalar tespit edilemez ve tüm sürecin domino taşı gibi yıkılmasına sebebiyet verir.

Aylık Mizan Analizi kontrolü sırasında hata yapılması direkt mali tabloların doğruluğunu sarsar bu da size çeşitli sıkıntılar çıkartacaktır. Hatalar firma yönetiminin alacağı kararları etkilemesi, mali sonuçlar kâr payı dağıtımını etkilemesi ve vergisel sonuçlar ile süreçleri fazlaca sancılı geçebilir. Mizana kontrolü ise tüm hataların önüne geçmenize yardımcı olur.

Muhasebe süreçlerinde analiz ve kontrol oldukça önemlidir. Edoksis sizin için sunduğu e-Analiz hizmeti ile işletmelere pek çok avantaj sağlar ve sürecin çok daha kolay ve kısa zamanda gerçekleşmesine olanak tanır! Elektronik sistemde gerçekleştirilen e-Analiz ile hata payı riskini almadan profesyonel ekibimizle çalışarak kolay bir analiz süreci geçirebilirsiniz.

Edoksis ile Kolay e-Analiz Süreci

Edoksis, uzman kadrosu ve güvenirliği ile muhasebe süreçlerinin çok daha kolay ve avantajlı geçmesi için çalışır. Sunmuş olduğu e-Analiz hizmeti ile e-Defter’inizi GİB’e göndermeden önce finansal ve muhasebesel kontrollerinizi tamamlamanıza imkân tanıyarak olası tüm finansal risklerin ortadan kaldırılmasında yardımcı olur.

Edoksis e-Analiz hizmetinden, Edoksis e-Defter kullanıcısı olmadan da faydalanmanız mümkün. Sadece kullandığınız ERP'den aldığınız yevmiye defterini e-Analiz'e manuel olarak yükleyerek de bu avantajlı sistemden faydalanabilirsiniz.

Edoksis ve maksimum verim odaklı hizmetleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve Edoksis ailesinin bir parçası olmak için bağlantıya tıklayarak iletişim formunu doldurabilirsiniz!

Bize Ulaşın